Sevrajul (informatii utile)

Ce este sevrajul?

Sevrajul reprezinta un cumul de simptome fizice, mentale si emotionale pe care o persoana le manifesta atunci cand opreste sau reduce brusc utilizarea unei substante care creeaza dependenta, cum ar fi opiaceele si opioidele, produsele cu nicotina sau alcoolul. Simptomele de sevraj care apar la o persoana depind de mai multi factori, cum ar fi substanta care a fost utilizata, frecventa utilizarii si perioada de timp in care a fost utilizata.
Sevrajul poate fi neplacut si potential periculos in unele cazuri. Din acest motiv, trebuie sa discutat intotdeauna cu medicul inainte de a opri sau inainte de a reduce consumul anumitor substante.

 

Care sunt cauzele sevrajului? Cum apare sevrajul?

Cand o persoana consuma in mod regulat alcool sau anumite droguri, creierul poate incepe sa se adapteze la prezenta acestor substante inclusiv prin modificarea eliberarii anumitor neurotransmitatori implicati in aparitia anumitor senzatii, cum ar fi si cea de recompensa. Astfel, se poate dezvolta dependenta din punct de vedere fiziologic de substanta respectiva si ulterior dependenta completa. 
La persoanele care dezvolta un nivel semnificativ de dependenta, sevrajul este adesea un raspuns inevitabil la absenta brusca sau la scaderea concentratiei sanguine a unei anumite substante. Simptomele de sevraj se pot dezvolta atunci cand o persoana dependenta de substante renunta la o substanta sau reduce substantial cantitatea pe care o consuma. In timpul sevrajului, organismul incearca sa atinga o noua stare de homeostazie, deoarece nu se mai afla sub influenta chimica persistenta a substantei in cauza. Acest lucru poate duce la perturbari temporare ale chimiei creierului insotite de repercusiuni semnificative asupra sanatatii mentale si fizice.

 

Care sunt simptomele sevrajului?

Simptomele sevrajului variaza in functie de substanta fata de care s-a dezvoltat dependenta si in functie de severitatea dependentei, dar includ adesea manifestari precum greata, varsaturi, diaree, anxietate si insomnie. 

Sevrajul dependentei de opioide

Opioidele includ substante precum heroina, opiul, morfina, codeina si metadona. Sevrajul la opioide poate fi foarte inconfortabil si dificil pentru pacient. Simptomele pot fi foarte asemanatoare cu cele ale unei gripe severe. 
Simptomele dependentei de opioide poate include:
- Greata si varsaturi
- Anxietate
- Insomnie
- Bufeuri 
- Transpiratie
- Crampe musculare
- Lacrimare
- Secretii nazale apoase
- Diaree

Simptomele dependentei de benzodiazepine

Benzodiazepinele sunt substante deprimante ale sistemului nervos central. Acestea sunt utilizate pentru a trata anxietatea si tulburarile de somn. Cand sunt administrate corespunzator, sunt foarte eficiente in tratarea acestor tulburari. Insa, atunci cand sunt utilizate pentru o perioada lunga de timp (de exemplu, cateva saptamani), se poate dezvolta dependenta.
Benzodiazepinele pot avea durata scurte sau lunga de actiune. Acest lucru afecteaza debutul si evolutia sevrajului. 

Simptomele includ:
- Anxietate
- Insomnie
- Neliniste
- Agitatie si iritabilitate
- Concentrare si memorie slaba
- Tensiune musculara si dureri

Simptomele sevrajului depenedentei de droguri stimulante

Drogurile stimulante includ substante precum metamfetamina, amfetamina si cocaina. 
Simptomele includ:
- Agitatie si iritabilitate
- Depresie
- Cresterea apetitului
- Nevoie crescuta de somn 
- Dureri musculare
Persoanele care administreaza doze mari de stimulente, in special metamfetamina, pot dezvolta simptome psihotice, cum ar fi paranoia, ganduri haotice si halucinatii. 

Simptomele sevrajului dependentei de alcool

Simptomele sevrajului alcoolic pot fi dificil de gestionat pentru pacientul alcoolic. In cazuri rare, simptomele sevrajului alcoolic pot pune viata in pericol si necesita interventie medicala. Prin urmare, este extrem de importanta evaluarea pacientilor dependenti de alcool si monitorizarea cu atentie a acestora.

Simptomele includ:
- Anxietate
- Transpiratie in exces
- Tremor, in special al mainilor
- Deshidratare
- Cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
- Insomnie
- Greata si varsaturi
- Diaree
Sevrajul sever poate implica complicatii:
- Convulsii
- Halucinatii
- Delir
- Fluctuatii extreme ale temperaturii corpului si ale tensiunii arteriale
- Agitatie extrema

 

Cat timp dureaza sevrajul si in cat timp se diminueaza simptomele acestuia?

Durata exacta a sevrajului este influentata de substanta folosita, precum si de amploarea dependentei de substanta. Sevrajul poate dura zile, saptamani si, in unele cazuri, luni pentru a ajunge la remiterea completa a tuturor simptomelor de sevraj, in functie de diversi factori si de diferentele individuale.

Sevrajul alcoolic

Primele semne de sevraj alcoolic pot sa apara in cateva ore de la ultimul consum si pot atinge apogeul in decurs de 24-72 de ore. 

Delirium tremens este o forma severa de sevraj alcoolic care implica modificari bruste si severe ale sistemului mental sau nervos. Apare cel mai adesea la persoanele care au antecedente de sevraj de alcool, care consuma cantitati mari de alcool sau care consuma alcool de mai mult de 10 ani.
Simptomele apar cel mai adesea in decurs de 48 pana la 96 de la ultimul consum. Insa, uneori, acestea pot aparea la 7 pana la 10 zile de la ultimul consum.
Simptomele se pot agrava rapid si pot include:agitatie, iritabilitate, tremuraturi corporale, modificari ale functiei mentale, somn profund care dureaza o zi sau mai mult, confuzie brusca, severa (delir), excitatie nervoasa sau teama, febra, halucinatii, neliniste, sensibilitate la lumina, sunete, atingeri, somnolenta, etc.

Sevrajul la opioide cu actiune de scurta durata

Opioidele cu durata scurta de actiune includ substante precum heroina si anumite analgezice eliberate pe baza de reteta. Simptomele de sevraj la opioide cu actiune scurta incep in general la 8-24 de ore dupa ultima utilizare si dureaza in medie 4-10 zile.

Sevrajul la opioide cu actiune de lunga durata (cum ar fi metadona)

Pentru metadona si alte opioide cu actiune mai lunga, simptomele de sevraj pot sa apara la 2-4 zile de la ultimul consum. Sevrajul se va estompa probabil intr-o perioada de 10 zile.

Sevrajul la benzodiazepine 

Benzodiazepinele cu actiune scurta includ oxazepam, alprazolam si temazepam. Sevrajul incepe de obicei la 1-2 zile dupa administrarea ultimei doza si continua timp de 2-4 saptamani sau mai mult.
Benzodiazepinele cu actiune lunga includ diazepamul si nitrazepamul. Sevrajul incepe de obicei la 2-7 zile dupa ultima doza si continua timp de 2-8 saptamani sau mai mult.

In unele cazuri, anumite simptome de sevraj prelungit pot persista luni sau ani fara tratament.

 

Care este tratamentul sevrajului?

Tratamentul pentru sevraj include terapie de suport, ingrijire si medicamente care pot ameliora simptomele si pot preveni posibilele complicatii.
In cazul anumitor substante, cum ar fi cofeina, simptomele sevrajului pot fi gestionate fara asistenta medicala, la domiciliu. Persoana poate face fata singura simptomelor neplacute pana cand acestea trec. Dar renuntarea brusca la anumite substante precum opioidele, benzodiazepinele sau alcoolul poate fi potential periculoasa, asa ca este indicat consultul medicului intotdeauna pentru a recomanda un program potrivit si complet de dezintoxicare. Sevrajul asistat medical este obligatoriu in anumite situatii.

Tratament medicamentos

Pentru a stabiliza starea pacientului aflat in sevraj la anumite substante, la inceputul unui tratament pe termen mai lung pentru tulburarile legate de consumul de substante, medicii pot administra diferite medicamente. Acestea pot atenua simptomele sevrajului si pot reduce riscul de complicatii.
De exemplu, unele medicamente care pot fi utilizate in timpul sevrajului la opioide includ:
- Clonidina - utilizata pentru a reduce anumite simptome de sevraj la opioide, inclusiv anxietate, tremor, transpiratie si frisoane.
- Lofexidina - utilizata in mod similar ca si clonidina pentru a reduce anumite simptome de sevraj la opioide.
- Buprenorfina - antagonist partial opioid, utilizat pentru a trata tulburarea consumului de opioide care controleaza nevoia de consum si atenueaza simptomele de sevraj.
- Metadona - antagonist opioid complet, cu actiune prelungita, utilizat pentru a stabiliza si a mentine persoanele dependente de opioide in recuperare.

Medicamentele utilizate in gestionarea sevrajului alcoolic pot include:
- Benzodiazepinele - sunt administrate in mod obisnuit pentru gestionarea sevrajului acut la alcool, pentru profilaxia convulsiilor.
Alte medicamente pot fi, de asemenea, utilizate pentru a gestiona simptomele specifice de sevraj. Acestea pot include medicamente anxiolititice, anticonvulsivante, antipsihotice sau alte medicamente concepute pentru a trata greata sau problemele de somn. Aceste medicamente se elibereaza pe baza de prescriptie medicala in urma unui consult medical.

Masuri aplicabile la domiciliu pentru gestionarea sevrajului

Pe langa solicitarea asistentei medicale, exista si alte masuri ce pot fi adoptate la domiciliu si care pot ajuta in gestionarea sevrajului si pe parcursul procesului de dezintoxicare:
- Sprijin si sustinere sociala. Este important ca pacientul sa fie sustinut de prieteni si de  familie sau ca acesta sa poata impartasi gandurile unei persoane apropiate de incredere care sa poata sa il verifice in timpul perioadei de dezintoxicare.
- Un plan de alimentatie echilibrat. Este indicat ca dieta pacientului sa includa mese hranitoare, bine echilibrate. Consumul de alimente prajite, grase sau zaharoase poate accentua starea de rau.
- Activitate fizica. Este indicat ca pacientul sa ramana activ si sa efectueze miscare fizica moderata precum mersul pe jos, inotul sau alte activitati care pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit.
- Consum crescut de lichide. Este important hidratarea organismului in timpul sevrajului, deoarece pacientul poate experimenta transpiratii excesive, greata si varsaturi.  
- Administrarea unor medicamente OTC (eliberate fara prescriptie medicala). In cazul in care apar dureri de cap, diaree si alte deranjamente gastrice, la recomandarea medicului sau a farmacistului se poate administra medicatie OTC simptomatica..
- Odihna. Chiar daca sevrajul se manifesta deseori prin insomnii si alte tulburari de somn, este recomandat ca pacientul sa adopte un program regulat de somn si odihna.
Activitatile de gestionare a stresului, cum ar fi yoga si meditatia, pot ajuta in gestionarea sevrajului.
Daca apar simptome ingrijoratoare este indicat consultul medicului.


Bibliografie:

Withdrawal, National Cancer Institute official website
Drug Withdrawal Symptoms, Timelines & Treatment, American Addiction centers official website
Addiction withdrawal symptoms, Health Direct official website
Withdrawal, Alchool and Drug Foundation official website
Clinical Guidelines for Withdrawal Management and Treatment of Drug Dependence in Closed Settings. Geneva: World Health Organization; 2009. 4, Withdrawal Management. 
Understanding Withdrawal and Its Effects, VerryWell Mind official website

Delirium tremens, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-08-2024

Produse din categoria Sevrajul

Non-farma (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale